Wij zijn de natuur

Is het klimaat in crisis, of wij zelf?

De klimaatcrisis is een van de grootste vraagstukken van dit moment. De Goede – Strijbosch zijn ervan overtuigd dat de relatie tussen mensheid en de aarde daarin te weinig aandacht krijgt. De westerse mens denkt alle touwtjes in handen te hebben; de aarde wordt door ons beheerd en beheerst. En nu de gevolgen van de ecologische crisis wereldwijd merkbaar worden, denken we het wederom van buitenaf op te kunnen lossen. Maar de mens staat niet los van haar omgeving: wij zijn de natuur.

Is dit een crisis van het klimaat, of van onszelf? Staan wij onszelf nog toe om mee te voelen met de natuur? Gevoelens van wanhoop en klimaatzorgen zijn een normale reactie op wat zich in de wereld om ons heen voltrekt. Deze emoties moeten we niet verstoppen – maar juist bespreekbaar maken. Men praat al genoeg over cijfers en gedrag, De Goede – Strijbosch doorbreken het taboe en scheppen noodzakelijke ruimte om het over de pijn er onder te hebben. Uit onderzoek is gebleken dat mensen uiteindelijk méér doen voor het klimaat als ze beginnen bij het omarmen van hun gevoel.* 

De aarde is omgekapt, leeggeschept, uitgeput. Het systeem is uit balans en kraakt aan alle kanten. Via kunst en theater dagen De Goede – Strijbosch je uit om even stil te staan, en onder ogen te zien wat er aan de hand is. De aarde krijgt een vorm en een stem en neemt je mee, diep naar binnen. Wat daar losgewoeld wordt, mag je volledig voelen – onder zachtaardige begeleiding van een Klimaattherapeut.

*Meer weten over het belang van je klimaatzorgen omarmen?

– Evanne Nowak: Klimaatzorgen? Je hoeft niet naar de psycholoog
– Nina Polak: Klimaatdepressie is geen officiele diagnose, en dat is maar goed ook
– Per Espen Stoknes: What we think about when we try not to think about Global Warming
– Gouden Haas: De Groene Kliniek (podcast)
– Nieuwsuur: Ecorexia en klimaatstress: deze woorden ga je vaker horen (video)

 

Volg ons op Instagram!

Email

info@kopintzand.com

geaard in

Utrecht

Telefoon

06 20072283