Wij zijn de natuur

Is het klimaat in crisis, of wij zelf?

De klimaatcrisis is een van de grootste vraagstukken van dit moment. De Goede – Strijbosch zijn ervan overtuigd dat de relatie tussen mensheid en de aarde daarin te weinig aandacht krijgt. De westerse mens denkt alle touwtjes in handen te hebben; de aarde wordt door ons beheerd en beheerst. En nu de gevolgen van de ecologische crisis wereldwijd merkbaar worden, denken we het wederom van buitenaf op te kunnen lossen. Maar de mens staat niet los van haar omgeving: wij zijn de natuur.

Is dit een crisis van het klimaat, of van onszelf? Staan wij onszelf nog toe om mee te voelen met de natuur? Gevoelens van wanhoop en klimaatzorgen zijn een normale reactie op wat zich in de wereld om ons heen voltrekt. Deze emoties moeten we niet verstoppen – maar juist bespreekbaar maken. Men praat al genoeg over cijfers en gedrag, De Goede Strijders doorbreken het taboe en scheppen noodzakelijke ruimte om het over de pijn er onder te hebben. Uit onderzoek is gebleken dat mensen uiteindelijk méér doen voor het klimaat als ze beginnen bij het omarmen van hun gevoel.* 

De aarde is omgekapt, leeggeschept, uitgeput. Het systeem is uit balans en kraakt aan alle kanten. Via kunst en theater dagen De Goede Strijders je uit om even stil te staan, en onder ogen te zien wat er aan de hand is. De aarde krijgt een vorm en een stem en neemt je mee, diep naar binnen. Wat daar losgewoeld wordt, mag je volledig voelen – onder zachtaardige begeleiding van een Klimaattherapeut.

*Meer weten over het belang van je klimaatzorgen omarmen?

– Evanne Nowak: Klimaatzorgen? Je hoeft niet naar de psycholoog
– Nina Polak: Klimaatdepressie is geen officiele diagnose, en dat is maar goed ook
– Per Espen Stoknes: What we think about when we try not to think about Global Warming
– Gouden Haas: De Groene Kliniek (podcast)
– Nieuwsuur: Ecorexia en klimaatstress: deze woorden ga je vaker horen (video)

 

Kop in ’t Zand

Klimaat-kunstinstallatie

Kop in ’t Zand is een interactief ervaringskunstwerk van makerscollectief De Goede-Strijbosch. Een zacht ritueel van twintig minuten voor iedereen met gevoelens over de klimaatramp die wij collectief doormaken. We begeleiden de bezoeker op een luchtige manier in een proces van rouw, samenkomst en heling. Bij ons steek je je Kop in ’t Zand; niet om weg te duiken, maar juist om te luisteren naar de aarde. 

Onze hoop zand staat in directe verbinding met de kern van de wereld. Hier mag je even gaan liggen, je kop in het zand steken en een connectie met de aarde maken. Als je goed luistert, hoor je wat ze tegen ons zegt. Na de Kop in ’t Zand-ervaring is er ruimte om op adem te komen in de reflectietent. Daar staan onze Klimaattherapeuten klaar om een gezonde relatie tussen bezoekers en de aarde te waarborgen. In een collectieve Klimaattherapiesessie met humoristische elementen leer je om te gaan met je klimaatgevoelens, kom je dichter tot de aarde en dichter tot elkaar.

Over Kop in ’t Zand

Kop in ’t Zand is een interactief ervaringskunstwerk van makerscollectief De Goede-Strijbosch. Een zacht ritueel voor iedereen met gevoelens over de klimaatramp die wij collectief doormaken. We begeleiden de bezoeker op een luchtige manier in een proces van rouw, samenkomst en heling. Bij ons steek je je Kop in ’t Zand; niet om weg te duiken, maar juist om te luisteren naar de aarde. 

Onze hoop zand staat in directe verbinding met de kern van de wereld. Hier mag je even gaan liggen, je kop in het zand steken en een connectie met de aarde maken. Als je goed luistert, hoor je wat ze tegen ons zegt. Na je Kop in ’t Zand-ervaring is er ruimte om op adem te komen in de reflectietent. Hier staan onze getrainde Klimaattherapeuten voor je klaar om een gezonde relatie tussen jou en de aarde te waarborgen.

 

 

“Mocht je de behoefte voelen, omarm de aardberg. Begraaf je in haar geur, woel door haar heen en voel haar door je vingers glippen.”

Preview Kop in 't Zand

met De Goede-Strijbosch | Stem en tekst: Yentl van Stokkum | Sound design: Werner Urban

Luister hier exclusief naar het begin van de Kop in ’t Zand audiobeleving.

We raden aan om een rustige plek op te zoeken, misschien zelfs even te gaan liggen. Luister het fragment met een koptelefoon. Sluit je ogen, adem een aantal keer goed in en uit en voel hoe de aarde je draagt…

Reviews

Wat was Kop in ’t Zand voor mij een bijzondere ervaring. Onverwacht raakte ik erg geëmotioneerd door de tekst, deze was zo krachtig, goed opgebouwd en raakte mij echt. Ik voelde de liefde en zachtheid van moeder aarde, ik voelde me schuldig over hoe ik met haar om ga, ik voelde angst over of het ooit weer goed zal komen, en ten slotte voelde ik me toch ook getroost en opgelucht. Dat laatste mede door de fijne klimaattherapeut. Een perfect afgeronde achtbaan van emoties. Dit is wat ik wil ervaren bij kunst!

Mãlini

Docent

“Kop in ’t Zand was enorm indrukwekkend. De ervaring gaf me een drukkend gevoel van tekortschieten in mijn acties, urgentie, en een bewustzijn van hoe er op ieder moment een stuk van de aarde afbrokkelt. Tegelijkertijd was de berg even een ontvluchting en een geruststelling. De tekst was prachtig, maar wat de woorden echt kracht gaf was het feit dat je letterlijk in een zandberg lag. De korrels schuurden en streelden en het was echt bijzonder dit zo immersief te ervaren.

De zandberg opzichzelfstaand was al een aangrijpende ervaring, maar het gesprek met de klimaattherapeuten na afloop was net zo bijzonder en maakte alles helemaal af.”

Iris Janssen

Visual Artist

Ik heb nog nooit op deze manier stilgestaan bij mijn gevoel over de klimaatramp. In plaats van het gestresste en paniekerige gevoel wat ik normaliter ervaar, ontstond er bij mij nu ruimte voor de verbinding met de aarde en de emoties in mijzelf. Deze ruimte is voor mij nodig om écht het systeem waarin we leven te veranderen. Dankjewel, voor deze ruimte, het gesprek en de energie om mijn hoofd weer uit ’t zand te halen

Nienke Aalbers

Community Developer

“Geïnspireerd en geïntrigeerd raken, maar ook kunnen ontspannen. Dat is hoe Kop in ’t Zand voor mij voelde.

Deze ervaring was als geen andere hiervoor en al helemaal niet als je het vergelijkt met hoe het klimaatprobleem wordt bekeken en aangekaart. De mogelijkheid om in een totaalervaring, die tot in de puntjes af voelde, het klimaatprobleem anders te ervaren, met een glaasje smeltwater toe?! Kop in ’t Zand trok mijn kop uit het zand over hoe we de problematiek van het klimaat anders moet bekijken.

Als iedereen zich zo zou kunnen voelen als wat ik heb ervaren bij kop in ’t zand, denk ik dat de manier waarop we als maatschappij grote problemen aanpakken drastisch zou veranderen. Dit project laat het belang van kunst zien en hoe het ons kan helpen in het bekijken van een probleem door een nieuwe bril.”

Tijn la Vos

Experience Designer

Volg ons op Instagram!

Email

info@kopintzand.com

geaard in

Utrecht

Telefoon

06 20072283